Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matek 8. osztály

Főoldal » Általános iskola » Matematika
1220
Egyenlettel, egyenlőtlenséggel megoldható feladatok.
Egy téglatest egyik lapjának területe 160cm2, ezen téglalap szomszédos oldalai hosszának aránya 5:8. A téglatest harmadik éle a rövidebbik él 60%-a. Mekkora a téglatest felszíne?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

1
Felszín képlete: A=2(ab+bc+ba)

Ehhez nyilván kellenek az oldalak:
A 160cm² legyen mondjuk az a és b oldal szorzata. Arányuk ugye 5:8, akkor a rövidebbik oldalt jelöljük 5x-szel, a másikat 8x-szel.
5x*8x=160
40x²=160
x²=4
x=2
Ebből a rövidebbik oldal 5*2 vagyis 10 cm, a hosszabbik 8*2 16 cm.

A harmadik, c oldal a 10 cm 60%-a, 10*0,6 pedig 6 cm.

Innen már csak be kell helyettesíteni a felszín képletbe.
0