Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Kémia

Főoldal » Általános iskola » Kémia
965
74kg oltott mész készitéséhez hány kg égetett mészre van szükség?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
átváltás
0
Általános iskola / Kémia

Válaszok

1
égetett mész: CaO (kalcium-oxid)
1 mol tömege: 40+16=56 g/mol = 56 kg/kmol

oltott mész: Ca(OH)₂
1 mol tömege: 40+2*16+2*1=74 g/mol = 74 kg/kmol

Reakció egyenlet:
CaO + H₂O = Ca(OH)₂

1 kmol CaO-ból 1 kmol oltott mész keletkezik.
56 kg CaO-ból 74 kg oltott mész keletkezik.

56 kg égetett mészre van szükség.
1