Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Valaki segítene megoldani a következő feladatokat?

Főoldal » Felsőoktatás » Kémia
839
A vas(II)ionokat tartalmazó törzsoldat térfogata 200,0 cm3. a pipetta térfogata 20,0 cm3, átlagfogyás 9,5 cm3 KMnO4, melynek pontos koncentrációja 0,01964 mol/dm3. Mennyi törzsoldat Fe3+ tartalma grammban kifejezve?

0,02 mol/dm3 névleges koncentrációjú KMnO4-oldat pontos koncentrációjának meghatározásához, hány gramm oxálsavat kell bemérni, hogy a fogyás 25 cm3 legyen?

Egy oxálsav titrálására 8,71 cm3 0,100 mol/dm3 koncentrációjú NaOH mérőoldat fogyott. Hány cm3 0,02 mol/dm3 koncentrációjú KMnO4-oldattal oxidálható ugyanez a savoldat?

Hány tömegszázalékos a 0,5800 g tömegű hiperol tabletta H2O2-tartalma, ha 100,0 cm3-re feloldva, 10,0 cm3-es részletét titrálva 11,2 cm3 0,02008 mol/dm3 koncentrációjú KMnO4-oldat fogy?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
kémia, Koncentráció, Titrálás, Permanganometria
0
Felsőoktatás / Kémia

Válaszok

4
Első kérdés:

A vas(II)ionokat tartalmazó törzsoldat térfogata 200,0 cm3. a pipetta térfogata 20,0 cm3, átlagfogyás 9,5 cm3 KMnO4, melynek pontos koncentrációja 0,01964 mol/dm3. Mennyi törzsoldat Fe3+ tartalma (vas(II)-ből indultunk ki, szóval gondolom ez a kérdés) grammban kifejezve?

KMnO4 mennyisége: 0,01964 mol/dm³ * 9,5*10-3 dm³=1,8658*10-4 mol

MnO₄- + 5 Fe2+ + 8 H+ → 5 Fe3+ + Mn2+ + 4 H₂O

1 mol permanganát 5 mol vas(II)-vel reagál,
1,8658*10-4 mol permanganát 5*1,8658*10-4 mol vas(II)-vel reagál.

20,0 cm³ vas(II) oldatban volt 5*1,8658*10-4 mol vas(II), akkor
200,0 cm³ vas(II) törzs oldatban volt 10 * 5 * 1,8658*10-4 mol vas(II).

1 mol vas tömege 55,85 g
10 * 5 * 1,8658*10-4 mol vas tömege 55,85 * 10 * 5 * 1,8658*10-4 = 0,521 gramm Fe(II)
Módosítva: 6 éve
2

Második kérdés:

0,02 mol/dm3 névleges koncentrációjú KMnO4-oldat pontos koncentrációjának meghatározásához, hány gramm oxálsavat kell bemérni, hogy a fogyás 25 cm3 legyen?

2 KMnO₄ + 5 C₂O₄H₂ + 3 H₂SO₄ = 2 MnSO₄ + 10 CO₂ + 8 H₂O + K₂SO₄

25 cm³ = 0,025 dm³ KMnO₄ oldatban 0,025 * 0,02 = 0,0005 mol KMnO₄ van.

1 mol KMnO₄ 5 mol oxálsavval reagál.
0,0005 mol KMnO₄ 5 * 0,0005 = 0,0025 mol oxálsavval reagál.

M (oxálsav) = 2*12,01 + 4 * 16,00 + 2* 1,01 = 90,04 g/mol

Tehát 25 cm³ 0,02 M KMnO₄ oldat fogyáshoz 0,0025 * 90,04 = 0,2251 gramm oxálsavat kell bemérni (ennél kevesebbet, mert adott esetben (mondjuk ha a 0,02 M kicsivel nagyobb a valóságban) a 25 cm³ túli fogyást nem lehet leolvasni.)
2

3. kérdés:

C₂O₄H₂ + 2 NaOH → C₂O₄Na₂ + 2H₂O
1 mol oxálsav 2 mol NaOH-val reagál

NaOH anyagmennyisége:
1000 cm³ oldatban van 0,100 mol NaOH, akkor
8,71 cm³ oldatban van 8,71*0,100/1000= 8,71*10-4 mol NaOH

Ez fele ennyi oxálsavval reagál:
n(oxálsav)=4,355*10-4 mol

2 KMnO₄ + 5 C₂O₄H₂ + 3 H₂SO₄ = 2 MnSO₄ + 10 CO₂ + 8 H₂O + K₂SO₄

2 mol kálium-permanganát 5 mol oxálsavval reagál, akkor
x=(2/5) * 4,355*10-4 = 1,742 *10-4 mol kálium-permanganát 4,355*10-4 mol oxálsavval reagál.

1000 cm³ 0,02 M kálium-permanganát oldatban 0,02 mol kálium-permanganát van,
x= 8,71 cm³ 0,02 M kálium-permanganát oldatban 1,742*10-4mol kálium-permanganát van.
2

4. kérdés:

2 MnO₄- + 5 H₂O₂ + 6 H+ = 2 Mn2+ + 8 H₂O + 5 O₂

A fogyott kálium-permanganát anyagmennyisége:
1000 cm³ oldatban van 0,02008 mol KMnO₄
11,2 cm³ oldatban van 11,2*0,02008/1000 = 2,249*10-4 mol KMnO₄

2 mol KMnO₄ 5 mol H₂O₂-vel reagál,
2,249*10-4 mol KMnO₄ (5/2)* 2,249*10-4= 5,62*10-4 mol H₂O₂-vel reagál (ez van 10,0 ml oldatban).

100 ml törzsoldatban 10-szer ennyi H₂O₂ van:
5,62*10-3 mol H₂O₂

Ennek a tömege:
M(H2O2)=34 g/mol
m=19,12 mg

tömeg%= 0,01912 g *100 / 0,5800 g = 3,3 tömeg% H₂O₂ van a hiperol tablettában.
2