Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matek házi egyenlettel

Főoldal » Általános iskola » Matematika
996
a)Gondoltam egy számra. Megszoroztam 4-gyel,az eredményből kivontam 20-at 280-at kaptam. Melyik számra gondoltam?
b) Egy háromszög egyik oldala kétszerese a legrövidebb oldalnak, a harmadik oldala 10 cm-rel hosszabb mint a legrövidebb oldala. Mekkorák a háromszög oldalai, ha a kerülete 26 cm
C)Három könyvesszekrényben könyvek vannak. A másodikban kétszer, a harmadikban háromszor annyi mint az elsőben. Ha a harmadikból 400 könyvet átteszünk az elsőbe, akkor az elsőben 310 könyvel több lesz, mint a másodikban. Hány könyv van az 1 szekrényben?
D) 25 l60 celsius fokos és 50 l 90 celsiusfokos vizet összekevernek. Mekkora lesz a keverék hőmérséklete.
E) Albert egyedül 12 óra alatt béla 8 óra alatt ásná ki az árkot. Eggyütt kezdenek el dolgozni, de béla 4 óra munka után elmegy. Mennyi idő alatt fejezte be Albert a munkát?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

1
a)
4x-20=280 ⇒ x=75 Tehát 75-re gondoltam
b)
a+2a+(a+10)=26 ⇒ a=4 A háromszög oldalai: 4cm, 8cm, 14cm hosszúak
c)
x, 2x, 3x könyv van a szekrényekben
x+400=2x+310 ⇒ x=90 tehát az első szekrényben 90 könyv van (A példa valószínű hibás, mert a harmadik szekrényben 3·90=270 könyv van, amiből nem tudunk 400-at áttenni)
d)
Az energiamegmaradás törvényét alkalmazzuk a második pohárban kétszer annyi tömegű víz van, ezért
c·m·(T-60)=c·2m·(90-T) ⇒ T=80⁰C
e)
4 óra alatt Béla az árok felét ásta ki, Albert pedig a harmadát, ketten együtt 5/6-dát. Albertnek 1/6 árkot kell még kiásni.
Ha az egészet, azaz a 6/6-od részt 12 óra alatt ásná ki, akkor az 1/6-od részt 12/6=2 óra alatt fogja kiásni.

0