Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Egy egyenes hasab

Főoldal » Középiskola » Matematika
1040
Egy egyenes hasáb alapja 8nm területű egyenlő szárú háromszög,melynek magassága az alapél fele. A hasáb felszíne 25nm. Mekkora a térfogat ?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Legyen a háromszög alapéle a, ekkor a magassága m=a/2, innen már felírható a háromszög területképlete:

T(háromszög)=a*m/2
8=(a*a/2)/2=a^2/4 /*4
32=16*2=a^2 /gyökvonás
4*√2 méter=a

Tudjuk, hogy a háromszög alaphoz tartozó magassága felezi az alapot és merőleges rá, így ez a két oldal a háromszög befogója lesz a derékszögű háromszögnek, átfogója a nagy háromszög szára (b). Írjuk fel a Pitagorasz-tételt:

(4*√2)^2+(8/2)^2=b^2
32+16=48=b^2, innen √48=2*√12 méter=b

A hasáb felszíne: A(hasáb)=2*alapterület+palást

A palást téglalapok összegéből áll; 2 téglalapnak az oldalai az alapháromszög szárai és a testmagasság (M), a harmadiknak a háromszög alapja és a testmagasság, ezért felírható ez az egyenlet:

25=2*8+(4*√2*M)+2(2*√12*M)
25=16+4*√2*M+4*√12*M /-16
9=4*√2*M+4*√12*M /kiemelünk 4M-et
9=4M(√2+√12) /:4(√2+√12)
9/(4(√2+√12))=2,25/(√2+√12)=M

Gyöktelenítünk: 2,25/(√2+√12)=2,25(√12-√2)/10=~0,461
25 méter

Így már kiszámolható a térfogat: V(hasáb)=alapterület*magasság=8*0,46125=3,69 m^3.
0