Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Fizikában szeretnék segítséget kérni

Főoldal » Középiskola » Fizika
443
Egy föld körül keringő űrhajó egy apró porszem el ütközött, amely a hővédő pajzs a fúródott. Melyik test sebességváltozásának abszolút értéke a nagyobb.

Mekkora erővel nyomja a híd közepét a 108km/h sebességgel haladó 1500 kg tömegű autó ha a hidpalya egy 150m sugarú körívnek tekinthető?

Egy 6 méter hosszúságú mérleghinta egyik végére ül Józsi, akinek a tömege 40 kg. A másik végére Eszter ül, aki 35 kg. Hova ültessék Feri nevű kistestvérüket, akinek a tömege 25 kg?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

1
egyenlő

v=108km/h=30m/s
r=150m
m=1500kg
A centripetális erő nagyságával fogja nyomni
Fcp=m·v²/r=1500·30²/150=9000N=9kN

A gyerek helye a közepétől legyen "x" méterre
Írjuk föl a jobb és bal oldal forgatónyomatékait, melyeknek egyensúly esetén egyenlőeknek kell lenniük
(a tömegeket átszámoltam erő-be)
400N·3m=250N·x+350N·3
ezt x-re megoldva
x=0,6m
0