Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Sorozat számítás

Főoldal » Általános iskola » Matematika
500
Kérlek szépen segítsetek :)
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

2
1.
számtani sorozat
a₁=5
a₂=9

d=9-5=4
d=13-9=4

an=a₁+(n-1)*d
a₂₃=a₁+22*d=5+22*4=93
a₄₀=a₁+39*d=5+39*4=161

Sn=(a₁+an)*n/2
S23=(5+93)*23/2=1127
S40=(5+161)*40/2=3320

2.
számtani sorozat
a₁=1
a₂=6

d=6-1=5
d=11-6=5

an=a₁+(n-1)*d
a₂₃=a₁+22*d=1+22*5=111
a₄₀=a₁+39*d=1+39*5=196

Sn=(a₁+an)*n/2
S23=(1+111)*23/2=1288
S40=(1+196)*40/2=3940
Módosítva: 6 éve
2

Mivel Meika válaszolt a feladatodra, így csak felhívom a figyelmedet, hogy a youtube csatornámon magyarázom ezeket a feladatokat. Ha lesz időd, kérlek nézz bele, meglátod, segíteni fog. Természetesen Meika válaszát fogadd el megoldásnak.
https://www.youtube.com/watch?v=bvbGyv5v3S8&list=PLwXxAxAEOlGg981HeeuaSl_WoflUNqhoW&index=3
https://www.youtube.com/watch?v=HGK_FR39As8&list=PLwXxAxAEOlGg981HeeuaSl_WoflUNqhoW&index=2
0