Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Fizika házi

Főoldal » Középiskola » Fizika
369
Egy 12Ω ellenállású fogyasztóra 24V feszültséget kapcsolunk. Mennyi töltés halad át a vezető keresztmetszetén 1,4 óra alatt? Mekkora erővel hatna egymásra két pontszerű test ha az előző töltést egyenlően szétosztanánk rajtuk és a távolságuk 240m?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

1
I=U/R=24V/12Ω=2A
I=Q/t⇒Q=I·t=2A·1,4·3600s=5040As=5040C
Q₁=Q₂=2520C
r=240m
k=9·10⁹N·m²/C²
F=k·Q₁·Q₂/r²=9·10⁹·2520·2520/240²=992,5·10⁹N (taszító erő lép föl közöttük)
(A valóságban pontszerű testeknek ekkora töltést nem adhatunk, csak annak töredékét)
0