Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matek koordináta

Főoldal » Középiskola » Matematika
2451
Sziasztok!
Ebben a feladatban szeretnék kérni segítséget:

Adott két egyenes: e: 5x-2y=-14,5 és f: 2x+5y=14.
Határozza meg a két egyenes P metszéspontjának koordinátáit!

Előre is köszönöm szépen a segítségeteket!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
matek, feladat, Matematika, érettségi, koordináta, egyenes
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

2
Az f egyenes egyenlete nem 14,5-tel egyenlő?
0

Én úgy ismerem a feladatot és ha igen akkor ez a megoldása:


Metszéspontot egyenletrendszerrel lehet számolni. Ebben az esetben az a legegyszerűbb megoldás ha az x-et vagy az y-t egyformára átalakítod. Vegyük mondjuk az x-eket, a legkisebb közös többszörösük a 10.ezért az első egyenletet 2-vel a másodikat 5-tel kell beszorozni. Így ezt kapjuk:
10x-4y= - 29
10x+25y= 72,5

Ezután a 2.egyenletből kivonjuk az elsőt így már csk egy ismeretlen lesz.
25y-(-4y)= 72,5-(-29)
29y=101,5
y=3,5

Visszahelyettesítünk a másik egyenletbe:
5x-2*3,5= - 14,5
5x= - 7,5
x= - 1,5

P( - 1,5; 3,5)
0