Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Tömegkoncentráció

Főoldal » Felsőoktatás » Kémia
506
Határozza meg a pH 11.5 NaOH oldat tömegkoncentrációját M(NaOH) 40g/mol
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Felsőoktatás / Kémia

Válaszok

1
pH jelentése:
Az oxóniumion koncentráció (mol/dm3) negatív 10-es alapú logaritmusa.
A pOH ugyanez, csak hidroxid ionokra.

pH=-lg[H+]

Nekünk OH ion koncentrációra van szükségünk ahhoz hogy NaOH koncentrációt tudjunk számolni.

A víz ionszorzatból pH+pOH=14
pOH = 14-pH=14-11,5=2,5

-lg[OH]=2,5
[OH]= 10-2,5=3,1623*10-3 mol/dm3

Mivel a NaOH erős bázis, ez azt jelenti, hogy tömény oldatában is teljes a disszociáció:
NaOH → Na+ + OH-

Tehát az OH ion koncentráció megegyezik a NaOH koncentrációjával:
c(NaOH)=3,1623*10-3 mol/dm3

Ebből a tömegkoncentráció:
3,1623*10-3 mol/dm3 * 40 g/mol = 0,126 g/dm3
1