Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Hazi doga éjfélig!

Főoldal » Általános iskola » Matematika
889
1. Egy kocka éle 2 cm. Mekkora a felszíne? Mekkora a térfogata?
2. Egy gumilabda sugara 10 cm. Mekkora a felszíne? Mekkora a térfogata?
3. A vízmelegítő (bojler) tartálya henger alakú. A henger alapkörének sugara 30 cm. A tartály magasságga 1 méter. Hany liter víz fér bele? (Mennyi a térfogata) Mekkora a felszíne?
4. Egy négyzet alapú gúla alap éle 10 cm. A gúla térfogata 200 cm3. Mekkora a felszíne? (Vigyázz a háromszög magasságát pitagorasz tétellel számítjuk ki)
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

1
1. Egy kocka éle 2 cm.
Mekkora a felszíne?
Egy oldal területe: 2*2=4 cm2
a 6 oldal: 6*4=24 cm2

Mekkora a térfogata?
2*2*2=8 cm3


2. Egy gumilabda sugara 10 cm.
Mekkora a felszíne?
A=4*π*r2 = 4*3,14*102 = 1256 cm2

Mekkora a térfogata?
V=(4/3)*π*r3 = (4/3)*3,14*103 = 4187 cm3


3. A vízmelegítő (bojler) tartálya henger alakú. A henger alapkörének sugara 30 cm. A tartály magassága 1 méter. Hany liter víz fér bele?
(Mennyi a térfogata)
30 cm = 3 dm
V=r2*π*m = 3 2 * 3,14 * 10 dm = 282,6 dm3 = 282,6 liter

Mekkora a felszíne?
30 cm = 0,3 m
palást+2*alap= 2*r*π*m+2*r2*π= 2 * 0,3 * 3,14 * 1 + 2* 0,32 *3,14 = 1,884 + 0,5652 =
2,45 m2

4. Egy négyzet alapú gúla alap éle 10 cm. A gúla térfogata 200 cm3. Mekkora a felszíne? (Vigyázz a háromszög magasságát pitagorasz tétellel számítjuk ki)

V=(1/3)*Talap*m
Talap=10*10=100 cm2 (mivel négyzet)

m=3*V/Talap = 3*200/100 = 6 cm

Egyenes gúlával számolunk.

Az alap átlója a Pithagorasz-tétellel (mivel az alap négyzet, oldalai derékszöget zárnak be):
a2=102+102 = 200
a= 200 

A gúla magassága felezi az alap átlóját és merőleges rá, így a gúla egy oldal éle a Pithagorasz-tétellel:
e2=(a/2)2 + 62 = ( 200 /2)2 + 36=

e2= (200/4) + 36 = 50 + 36 = 86

e=  86  cm a gúla egy oldal éle.

Egy oldal területe a Heron-képlettel (b és c oldal élek=e)
T= s*(s-a)*(s-b)*(s-c)  =  s*(s-a)*(s-e)2 

s=(a+b+c)/2= (2* 86 +10) / 2= 86  +5

T2-tel írom fel, mert dupla gyökvonást itt nem lehet kezelni:

T2 = ( 86  +5) * ( 86  +5 -  200 ) * ( 86  +5 -  86 )2

T2 = ( 86  +5)2 -  200  * ( 86  +5)

T2 = 203,736 - 201,859 = 1,877
T=1,37 cm2

A gúla felszíne:
4*1,37 + 100 = 105,5 cm2
Módosítva: 6 éve
1