Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Dinamika-5

Főoldal » Felsőoktatás » Fizika
414
5. Egy 50 kg tömegű tanulót egy másik, 80 kg-os diák húz kötéllel, Mekkora gyorsulással mozog a 80 kg-os, ha az 50 kg-os (a talajhoz képest) 2 m/s2 nagyságú gyorsulással közelít felé, és mindketten görkorcsolyán állnak? (A súrlódás elhanyagolható.) [1,25 m/s2]
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Felsőoktatás / Fizika

Válaszok

1
Mindkét gyerekre ugyanakkora erő hat. (Newton II. és III. törvényét használjuk föl)
m₁·a₁=-m₂·a₂ ⇒a₂=m₁·a₁/m₂=-1,25m/s² (a negatív előjel arra utal, hogy a másik gyorsulás irányával ellentétes irányú)
0