Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Dinamika-4

Főoldal » Felsőoktatás » Fizika
467
4. Egy 53 km/h sebességgel haladó gépkocsi letér az útról, és egy oszlopnak ütközik. A kocsi utasát megmenti a légzsák: nem hagyja hirtelen a műszerfalba csapódni, hanem az úthoz képest 65 cm-es szakaszon állítja meg a felsőtestét (az alsóteste az ülésen marad, csak a felsőteste csapódik előre). Mekkora erőt fejt ki a légzsák az utasra, ha felsőteste 40 kg tömegű? Mekkora lenne az utast érő erő, ha nincs légzsák és az utas felsőtestét a műszerfal 2 cm úton fékezi le (a műszerfal behorpad)? [6670 N, illetve 216775 N, az előbbi csak bordazúzódást okoz, az utóbbi biztos halált!] (Segítség: kinematikában láttuk, hogy egy v0
kezdősebességről a „gyorsulással” megálló test s=vo^2/2a utat tesz meg)
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Felsőoktatás / Fizika

Válaszok

1
Adatok:
v₀=53km/h=53/3,6=14,72m/s
s₁=0,65m
s₂=0,02m
F₁=?
F₂=?
F₁=m·a₁=m·v₀2/2·s₁=40·14,72²/2·0,65=6670N
F₂=m·a₂=m·v₀2/2·s₂=40·14,72²/2·0,02=216775N
0