Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Dinamika-3

Főoldal » Felsőoktatás » Fizika
916
3. Egy 2 kg-os testre három xy síkbeli erő hat: F1, F2 és F3. Ezek hatására a test a(-8 m/s2; 6 m/s2) gyorsulással mozog. Tudjuk, hogy F1(30 N; 16 N) és F2(-12 N; 8 N). Határozza meg F3-at! [(-34 N; -12 N)] (Segítség: írja fel külön-külön az x-, illetve y-komponensekre Newton II. axiómáját!)
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
1
Felsőoktatás / Fizika

Válaszok

1
F1(30 N; 16 N)
F2(-12 N; 8 N)
F3 = ?
m = 2kg
ax = -8m/s^2
ay = 6m/s^2

Mivel F = m*a erő=tömeg*gyorsulás emiatt ki tudjuk fejezni a gyorsulást: a = F/m
Tekintsük az erőinket x, és y koordinátának és ezekkel számoljuk ki az ax-et és ay-t
Newton axiómája miatt az erőket összevonhatjuk és csinálhatunk belőle egy erőt.

ax = (F1x + F2x + F3x)/m
-8 = (30-12+x)/2
-16 = 18+x
-34 = x

Ugyan ezt végrehajtjuk az y értékeknél

ay = (F1y + F2y + F3y)/m
6 = (16+8+y)/2
12 = 24+y
-12 = y
F3 = (-34N ; -12N)


0