Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Dinamika-1

Főoldal » Felsőoktatás » Fizika
460
1. Két kutya húz egy 500 kg tömegű szánkót. Mekkora gyorsulással mozog a szán, amíg a kutyák egyenként 300 N nagyságú, egymással 30°-os szöget bezáró irányú erővel húzzák? (A szán és a jég közötti súrlódást hanyagolja el!) [1,16 m/s2]
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Felsőoktatás / Fizika

Válaszok

1
Számítsuk ki az eredő erőt!
Ha készítesz rajzot, könnyebb követni!
Tekintsük az egyik erőt, ami a függőlegessel 15fokos szöget zár be (a másikkal 30 fokosat)
Ennek az erőnek számítsuk ki a merőleges komponensét, mert csak ez az erő mozgatja előre a szánt
ha ezt az erőt felbontod, kapsz egy derékszögű háromszöget, aminek egyik szöge 75, (másik 15, ill. 90 fok)
Nekünk a 75 fokossal szemközti erőt kell számolni!
sin75⁰=Fy/300N⇒Fy=0,965·300N=289,5N
Az eredő erő 2·285,5=579N (mivel másik erő függőleges komponense is ugyan ennyi, és összeadódnak)
Fe=m·a ⇒a=Fe/m=579/500=1,16m/s²

0