Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Sss-1

Főoldal » Felsőoktatás » Fizika
813
A harmonikus rezgőmozgást végző test az egyensúlyi helyzettől a szélső helyzetig tartó távolság első felét 0,2 s alatt teszi meg. Mennyi idő alatt teszi meg a távolság második felét? [0,4 s]
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Felsőoktatás / Fizika

Válaszok

1
Ugye a harmonikus rezgőmozgás miatt a test kitérés-idő függvénye: y(t) = A*sin(w*t) alakú lesz, valamilyen w és A értékére.

Mivel a test t1 = 0.2s alatt teszi meg a maximális kitérés felét (A/2) ezt behelyettesíthetjük a kitérés idő függvénybe és a következő egyenlethez juthatunk. A/2 = A*sin(w*t1), ebből az w*t1 szorzatra a pi/6-os érték adódik, vagyis a periódus 1/12-nél tartunk (2pi / pi/6), vagyis a teljes periódusidő 12*t1 = 2,4s.

A maximális kitéréshez tartozó időpillanat legyen t2, ekkor y(t2) = A = A*sin(w*t2), ebből megkaphatjuk, hogy w*t2 pi/2-es értékénél lesz megoldásunk, ebből az következik, hogy a t2-es időpillanatnál a teljes periódus 1/4-nél tartunk, vagyis t2 = T/4 = 0,6s. Nekünk azonban a még hátralévő idő kell, tehát t2-t1 = 0,4s
0