Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Térgeometria

Főoldal » Középiskola » Matematika
387
Sziasztok!
Az lenne a kérdésem, hogy ti ezt a feladatot, hogyan csinálnátok meg.
Én addig jutottam, hogy a kocka térfogatát kiszámítottam, de tovább nem tudom.
A segítséget nagyon szépen köszönöm.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
Matematika
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
A kocka térfogata
V=a³=12·12·12=1728 cm³
5% a veszteség, tehát a kocka térfogatának 95%-a marad meg
V₁=0,95·V=1641,6 cm³
Mivel négy gömböt akarunk önteni, egy gömb térfogata (V₂) ennek (V₁) a negyede lehet
V₂=1641,6/4=410,4 cm³
A gömb térfogata 4r³π/3 képlettel számolható
4·r³·π/3=410,4 ⇒ r³=97,97 cm³
Megállapíthatjuk, hogy a gömb sugara 4 és 5 cm között van, mert 4³=64, de 5³=125
Próbálgatással 4,61·4,61·4,61=97,97 ⇒ r=4,61 cm
1