Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matek feladat(geometria)

Főoldal » Középiskola » Matematika
661
Képet csatoltam!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
geometria
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
A háromszög átfogója Pitagorasz tétele szerint:

15²+20²=c²
225+400=c²
625=c²
25=c.

A háromszög területe 15*20/2=150 cm², ez számolható a c*mc/2 képlettel is:

150=25*mc/2
12=mc az átfogóhoz tartozó magasság.

Legyen a 15 cm-es oldallal szemközti átfogórész hossza p, ekkor Újra Pitagorasz tételével:

12²+p²=15²
144+p²=225
p²=81
p=9, tehát az egyik rész hossza 9 cm, nem nagy varázslat kitalálni, hogy akkor a másik rész hossza 25-9=16 cm lesz.
1