Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

9.fizika feladatok

Főoldal » Középiskola » Fizika
1492
1. Egy acélgerenda súlya 20000 N. Vízbe merítve a tartóerő 16000 N. Mekkora a felhajtóerő?
2. Mekkora erővel tarthatunk víz alatt egy 5 dm^3 térfogatú és 2,5 kg/m^3 sűrűségű követ?
3. Egy 20 dm^3 térfogatú alumíniumtest elmerült a vízben. Mennyi az alumínium sűrűsége, ha a tartóerő 340 N ?
4. A 4 m magas és 2 m átmérőjű henger alakú tartályt 3/4 részéig töltöttek meg vízzel. Mekkora az oldalnyomás 1 m-rel az edény alja fölött? Mekkora az oldalnyomás átlaga?
5. Tömör vagy üreges az a rézgolyó, amelynek súlya 1780 N, vízbe süllyesztve pedig 1240 N a tartóerő? A réz sűrűsége 8,9 g/cm^3.

Elég ha egyszerűen levezeti valaki a megoldásokat. Köszönöm!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

1
1.4000 N
2. 2,5 g/cm³ = 2,5 kg/dm³
m = 5 · 2,5 kg = 12,5 kg
A súlya 125 N

A kiszorított víz térfogata 5 liter, tömege 5 kg, súlya 50 N. Ez a felhajtóerő. Ennyivel kevesebbnek "érezzük" a súlyát, tehát 75N erővel kell még tartani!!!!!
3. A súlyból ki kell vonni a felhajtóerőt, így kapjuk meg a tartóerőt:

G - Ff = 340

m*g - ró*V*g = 340

A felhajtóerő az a test által kiszorított folyadék (itt a víz) súlyával egyezik meg, vagyis a 'ró' a víz sűrűsége, 'V' a test térfogata lesz.

m*9.81 - 1000*(20*10^-3)*9.81 = 340

m*9.81 - 20*9.81 = 340

m*9.81 = 536.2

m = 54.66 kg


Tehát az alumíniumtest tömege 54.66 kg, térfogata pedig feladatban adott, 20 dm^3.

Definíció szerint a sűrűség egyenlő a tömeg és térfogat hányadosával:

ró_a = m/V = 54.66/(20*10^-3) = 2722 kg/m^3!!!
4.p=ro*g*h,

ahol p a nyomás, ro itt most a folyadék sűrűsége, g a nehézségi gyorsulás, h a folyadékoszlop magassága (mélysége) a kérdéses pont fölött.


Ha 3/4-ig van a henger, akkor a maxmagasság(mélység) h=3m, viszont itt az első kérdés az, hogy a henger aljától számítva 1m magasan mekkora a nyomás (az, hogy oldalnyomás ne zavarjon össze, mert egy adott pontban mindenhonnan egyformán hat a hidrosztatikai nyomás). ro-t vehetjük 1000 kg/m^3-nek, g-t pedig 10m/s^2-nek.


Így

p(1méternél)=1000*10*2=20000 Pascal a nyomás,

ahol azért 2 méterrel számolunk, mert az edény aljától 1 m magasságban már csak 2 m magasságú vízoszlop van felettünk.


Az átlagról: mivel lineárisan növekszik a nyomás a mélységgel, ezért simán lehet venni a felszínen és az edény alján vett nyomások számtani közepét (de persze, ha szeretnél, integrálhatsz is :-) ), tehát:


p(átlag)=(p(felszín)+p(alja))/2

p(átlag)=(ro*g*h(felszín)+ro*g*h(alja))/2

Mivel h(felszín)=0m, a számláló első tagja 0, ezért

p(átlag)=ro*g*h(alja)/2

p(átlag)=1000*10*3/2

p(átlag)=15000 Pascal!!

5.Ft=m*g-ró*V*g


Ez az összefüggés, amivel számolnod kell.

Úgy dolgozol, mintha tömör lenne a golyó, mert csak a réz sűrűsége adott.Meghatározhatod előbb a golyó tömegét, majd a sűrűséggel a térfogatát.

Ezután nincs más dolgod, mint behelyettesíteni a fenti képletbe, és ha azonosságot kapsz, akkor tömör volt a golyó, ha a tartóerő nagyobb lesz a jobb oldalnál, akkor pedig üreges!!!
Remélem tudtam segíteni!!
Módosítva: 6 éve
0