Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Szöveges feladat

Főoldal » Felsőoktatás » Matematika
685
Három osztályban összesen 75 diák tanul. Az első osztályban fele annyi diák tanul, mint a másodikban és a harmadikban együtt. A második osztályban 30 diák tanul. Hányan tanulnak az egyes osztályokban?
(egyenlettel és anélkül kéne a megoldás)
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
-1
Felsőoktatás / Matematika

Válaszok

1
Ha az első osztályban x gyerek van, akkor a másik két osztályban 2x gyerek van, összesen x+2x=3x, ennek 75-nek kell lennie:

3x=75, vagyis x=25, így az első osztályban 25 diák van, a másik kettőben 50. Mivel a másodikban 30 diák van, ezért a harmadikba 20-an járnak.

Egyenlet nélkül ugyanígy kell, csak nem írod fel, hogy x és 2x, hanem azt mondod, hogy ha összevonjuk az osztályokat, akkor abból 3 első osztályt lehetne indítani, így 1 első osztályba 25 gyerek jár.
0