Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Melyik anyag ez?

Főoldal » Általános iskola » Kémia
495
66.35 tömegszázaléknyi klórt, 7.48 %nyi hidrogént és 26.17 % nitrogént tartalmaz?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Kémia

Válaszok

1
NH₄Cl

M(H) = 1 g/mol
M(Cl) = 35.5 g/mol
M(N) = 14 g/mol

26.17 / 66.35 = 0.3944 arányban van klór:nitrogén
14:35.5 = 0.3944 (a moláris tömegek alapján) tehát 1 Cl-hez 1 N
Hidrogén : Nitrogén ->
1:14 = 0,071429
7.48 : 26.17 = 0,28582346197936568589988536492167
Ez a négyszerese az előző aránynak, tehát 4 H kell.
így jön ki a :
NH₄Cl
(ammónium-klorid)
1