Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Sziasztok! Légyszi ebben tudnátok segíteni?

Főoldal » Középiskola » Kémia
730
Hány g NaOH szükséges 2,15 kg triglicerid teljes elbontásához? Tételezzük fel, hogy a triglicerid azonos arányban tartalmaz palmitinsavat, sztearinsavat és olajsavat!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
Ezt a minta példát javasolom követni a megoldáshoz.

A különbség:
Mivel a 3 zsírsav egyforma arányban van, ezért a glicerin egy-egy OH csoportját egyenként palmitinsavval, sztearinsavval és olajsavval kell helyettesíteni.

Ez alapján kell a zsír móltömegét kiszámolni.

A gondolatmenet ugyanaz.

MINTA PÉLDA:

C18H36O2 a sztearinsav képlete.

A sztearinsav móltömege: 284 g/mol

glicerin C3H8O3

CH2-OH
|
CH-OH
|
CH2-OH

A glicerin móltömege: 92 g/mol

A trisztearin 3 sztearinsav glicerinnel (3 értékű alkohol) képzett észtere.

CH2-O-(OC)-C17H35
|
CH-O-(OC)-C17H35
|
CH2-O-(OC)-C17H35

A trisztearin móltömege: 3*283+41 = 890 g/mol

NaOH móltömege: 40 g/mol

1 mol trisztearin + 3 mol NaOH = 3 mol Na-sztearát + 1 mol glicerin
890 gramm trisztearin 3*40 g NaOH-val reagál és 92 gramm glicerin keletkezik.
445 gramm trisztearin 1,5*40 g = 60 gramm NaOH-val reagál és 46 gramm glicerin keletkezik.

Tehát 60 gramm nátrium-hidroxid szükséges 445g trisztearin elszappanosításához. 46 gramm glicerin keletkezik melléktermékként e folyamatban.
Módosítva: 6 éve
1