Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Sorozatok

Főoldal » Középiskola » Matematika
1523
Az alábbi feladatban kérném a segítségét:

Körbe akarjuk biciklizni a Balatont. A Balatoni Körút hossza kb. 210 km. Úgy tervezzük, hogy mindennap 10 km-rel többet teszünk meg, mint előző nap.

Hány km-t tekerjünk első nap, ha 6 napra tervezzük a túrát?(3 pont)
Hány napig fog tartani a kör, ha első nap 60 km-t tekerünk?(3 pont)
Egy másik baráti társaság is körbetekeri a Balatont. Ők az alapján tervezik meg az utat, hogy melyik településen találnak maguknak kedvező áron szálláshelyet. Révfülöpről indulva az általuk kiszemelt nyaralók közti távolságok a következők: Révfülöp – 32 km – Balatonfüred – 31 km – Balatonkenese – 41 km – Balatonföldvár – 46 km – Balatonmáriafürdő – 28 km – Balatongyörök – 32 km – Révfülöp.

Hányféle út lehetséges, ha Révfülöpről indulnak, és ha egy nap...

legfeljebb 70 km-t;(3 pont)
legalább 70 km-t;(3 pont)
legfeljebb 90 km-t(5 pont)
... akarunk tekerni? (Nem kell minden szálláshelyen aludni.)
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Legyen az 1.nap x km
Akkor a 2.nap x+10
3.nap x+10+10
És így tovább fel lehet írni a 6.napig egy egyenletet hogy
6x+150=210
x=10 km-ert tesznek meg az 1.nap

Ha 1.nap 60km-t tekerünk akkor a 2.nap 60+10=70km-t a 3.nap 70+10=80km-t tehát 3 nap az út.

Ha legfeljebb 70km-t mennek (vagyis max 70, ami 70 vagy annál kevesebb) akkor 3 féle út lehet
Az egyik hogy mindenhol megállnak így mennek
1.nap 32km 2.nap 31km 3.nap 41km 4.nap 46km 5.nap 28km 6.nap 32km
Másik lehetőség
1.nap 32+31km 2.nap 41km 3.nap 46km 4.nap 28km 5.nap 32km
Harmadik lehetőség
1.nap 32+31km 2.nap 41km 3.nap 46km 4.nap 28+32km

Legalább 70km (min 70 vagyis 70 vagy annál több) esetén 2féle lehet
Egyik hogy letekerik egyben a 210km-t
A másik: 1.nap 32+31+41km
2.nap 46+28+32km

Legfeljebb 90km (max 90 tehát 90 vagy annál kevesebb) esetén 6lehet
Egyik eset: mindenhol megállnak (6 napig tart)
2.eset: 1.nap 32+31km 2.nap 41km 3.nap 46km 4.nap 28km 5.nap 32km
3.eset: 1.nap 32km 2.nap 31+41km 3.nap 46km 4.nap 28km 5.nap 32km
4.eset: 1.nap 32km 2.nap 31km 3.nap 41+46km 4.nap 28km 5.nap 32km
5.eset: 1.nap 32km 2.nap 31km 3.nap 41km 4.nap 46+28km 5.nap 32km
6.eset: 1.nap 32km 2.nap 31km 3.nap 41km 4.nap 46km 5.nap 28+32km
0