Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matek

Főoldal » Általános iskola » Matematika
759
35 részvényt vásároltam igen kedvező áron: csak 4000 Ft volt darabja. Az első napon 12%-ot, a másodikon 8%-ot, a harmadikon 4%-ot csökkent az árfolyama. A negyedik napon megkaptam az osztalékot, részvényenként 150 Ft-ot
a) Hány forintért vettem a részvényeket?
b) Mennyit értek az első nap végén?
c) Mennyi pénzt értek a részvények a harmadik nap végén?
d) Hány forint osztalékot kaptam?
e) Mennyi nyereségem, illetve veszteségem lett a negyedik nap végén?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

1
a) Hány forintért vettem a részvényeket? 4000 Ft/db, 35*4000=140000 Ft

b) Mennyit értek az első nap végén? 140000-140000*0,12=123200 Ft

c) Mennyi pénzt értek a részvények a harmadik nap végén?
A második nap végén: 123200-123200*0,08=113344 Ft-ot.
A harmadik nap végén: 113344 -113344 *0,04 =108810,24 Ft-ot.

d) Hány forint osztalékot kaptam? 35*150=5250 Ft-ot.

e) Mennyi nyereségem, illetve veszteségem lett a negyedik nap végén?
140000 Ft-ért vettem a részvényeket.
A negyedik napon 108810,24 Ft + 5250 Ft = 114060,24 Ft értékem volt.
Tehát a veszteség: 140000 - 114060,24 Ft = 25939,76 Ft
2