Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matek (az arany ára 13.150 Ft/g

Főoldal » Általános iskola » Matematika
483
Vannak akik aranyba fektetik a megtakarításukat, de az arany értéke is változhat. Ha a gazdasági helyzet ingatag, akkor többen igyekeznek értékálóbb dolgokba menekíteni a pénzüket, és ezért az arany iránti kereslet is megnövekszik, s így az ára emelkedik. Amikor a gazdasági helyzet stabilizálódik, az arany ára általában csökken.
a)Hány gramm aranyat tudnál venni 1,5 millió forintból
b)A 1,5 millió forintnyi aranyad ára először 5%-kal, majd 9,5 százalékkal emelkedett. Meg tudnál-e venni egy használt autót 1 750 000 Ft-ért, ha eladnád minden aranyad?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

1
a) 1500000/13150=114,07g
b) 1,5 mFt ⇒ 5%-kal növelem: 1,5·1,05=1,575 mFt, aztán 9,5 %-kal növelem 1,575·1,095=1,724625 mFt=1 724 625 Ft
Sajnos nem elég az 1 750 000 Ft értékű autó megvásárlásához.
0