Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Hasonlóságok.-arányok

Főoldal » Középiskola » Matematika
875
Két hasonló doboz térfogatának aránya: 1:27 Add meg a dobozok felszínének arányát! (hasonló formában)

Gondolatom:
A/A'=λ²
Ami a térképen 1 cm az a valóságban 27cm.
1/27=λ
1/27=λ² /²
729=λ²

ez így helyes elképzelés?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Térfogat van megadva, nem terület, tehát λ³=1/27, vagyis λ=1/3, vagyis ha a kis kocka élhossza x, akkor a nagy kocka hossza 3x, ebben az esetben a kockák felszíne 6*x² és 6*(3x)²=6*9*x², ezek aránya (6x²)/(6*9x²)=1/9, ami úgy is kijött volna, hogy ha λ=1/3, akkor λ²=1/9.
1