Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

SOS!

Főoldal » Középiskola » Matematika
679
Egy szimmetrikus trapéz két párhuzamos oldala 6 cm, illetve 14 cm, és a magassága 9 cm. Mekkorák a trapéz
szögei?

Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Meg kell rajzolni a trapéz magasságát a felső két csúcsból.
Igy két oldalon kapunk két egyforma derékszögű háromszöget.
Az alapon lévő szög legyen x.
x-szel szemben van a 9 cm
az átfogót keressük.

A melletti pedig:
14 -6= 8
Ez marad a két kis szakaszra az alapon, ha a felső 6 cm "leesik".
igy egy db-ra csak 4 cm marad.

tg x = szemk/ melletti
tg x = 9/4=2.25
szgép
x = 66

másik szög = 180 -66
0