Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Hasonlóságok.-arányok

Főoldal » Középiskola » Matematika
719
A család nagyobbra szeretné cserélni téglatest alakú medencéjét. Az eredetihez hasonló medencét szeretnének, aminek a mélysége 1,5-szerese a réginek. Hányszorosa az új medence megtöltéséhez szükséges víz mennyisége a régi medencéhez szükségesnek??
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Tegyük fel, hogy az eredeti medence méretei a;b;c, ekkor térfogata a*b*c. Az oldalait 1,5-szeresükre növeljük, vagyis 1,5a;1,5b;1,5c lesz, ekkor a térfogat 1,5a*1,5b*1,5c=3,375a*b*c, tehát a térfogat 3,375-szeresére nőtt az eredeti térfogatának.

Egyébként régebben írtam, hogy ha a hasonlóság aránya λ=1,5, akkor a térfogatok aránya λ³=1,5³=3,375.
1