Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Helyiertekes szoveges feladat SOS

Főoldal » Általános iskola » Matematika
728
Egy kétjegyű szám második számjegye 2-vel kisebb az elsőnél. Ha mindkét számjegyet hárommal csökkentjük, akkor az eredeti és az új szám különbsége 33. Mi az eredeti szám?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

2
Először is a számjegyeket kifejezzük egymásból, így lett a kétjegyű szám elő számjegye "x" a második számjegye, mivel 2-vel kisebb az elsőnél "x-2". A másik kétjegyű számot úgy kapjuk, hogy a számjegyekből kivonunk hármat, tehát az előző jelöléseknél maradva a számjegyek: x-3 , x-2-3 ( azaz x-5) Mivel a két szám különbsége 33, így mondjuk az elsőből ha kivonunk 33 -at akkor a két szám egyenlő lesz (bár ez a feladat megoldásában nem nagyon játszik szerepet). Tehát így néz ki: x , x-2 -33 = x-2, x-5 Na már most. Mivel ezek számjegyek, ezért csak 0,1,2..9 lehetnek. Meg kell állapítani, hogy mely x-ek nem lehetnek. Ha megfigyeled, akkor a másik kétjegyű szám második számjegye x-5. Mivel a számjegy csak 0 vagy attól nagyobb lehet, minusz nem, ezért az x nek is nagyobbnak vagy egyenlőnek kell lennie, mint 5. Tehát például az ötnek egy jó megoldásnak kell lennie, próbáljuk ki: 53 -33= 20 Na de más megoldás nem lehet? Mi van ha az x=6? 64 -33= 31 Ezek alapján azt mondhatnánk, hogy minden olyan x re teljesül, ami nagyobb vagy egyenlő, mint 5. De ha továbbra is figyelembe vesszük, hogy az x el kifejezett tagok számjegyek, akkor azt is újból megállapítjuk, hogy a legnagyobb számjegy az a 9. Ebből adódóan az x lehet : 5,6,7,8,9
0

Az elöttem író válasza helyes, így az eredeti szám lehet 97;86;75;64 és 53
-1