Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Sziasztok! Légyszi ebben tudnátok segíteni?

Főoldal » Középiskola » Kémia
376
90 g vízmentes ecetsavból kiindulva hány g abszolút alkohollal keverjük össze, hogy 88 g észter képződjék?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
CH3COOH + C2H5OH ⇔ CH3COO-C2H5 + H2O

CH3COOH móltömege: 12+3+12+16+16+1= 60 g/mol
C2H5OH móltömege: 2*12+5+16+1= 46 g/mol
CH3COO-C2H5 móltömege: 59+29=88 g/mol

1 mol ecetsav (60 g) 1 mol (46 g) alkohollal reagál és 88 g észter képződik.

Tehát 90 g vízmentes ecetsavat 46 g abszolút alkohollal keverjünk össze, hogy 88 g észter képződjék. (Mivel egyensúlyi reakció, ezért az ecetsav felesleg az észter képződés irányában tolja el az egyensúlyt.)
Módosítva: 6 éve
1