Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Fizika házi feladat, 9osztály[S.O.S]

Főoldal » Középiskola » Fizika
915
Mekkora munkát végez az a 65 kg tömegű ember, aki egy 12 kg-os ruhakosárral felmegy a 4 m magas padlásra?
Mekkora sebességgel halad az a 80 kg tömegű kerékpáros, akinek a mozgási energiája 4000 J?
Egy D = 20 N/m rugóállandójú rugót 5 cm-rel megnyújtottunk. Mennyi a húzóerő munkája?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

2
1. Össztömeg:m=65+12=77kg
77*10=770N ennyi erőt kell "legyőzni" a gravitációs mezővel szemben
Így a munka:W=F*h=770*4=3080Nm=3080J
2. E=1/2*m*v2 (a sebesség a négyzeten)
Ebből kifejezve a sebességet:v=gyökalatt(2*E/m)
behelyettesítés után: v=gyök(2*4000/80)=10m/s
3. A húzóerő. F=D*l=20*0,05=1N
A munka egy derékszögű háromszög területével egyenlő, ahol az egyik befogó a megnyújtás mértéke, a másik az erő nagysága. Ezt a két mennyiséget, ha ábrázolnád, szépen látszik, mit akarok pontosan mondani. (Ha nem érted, írjál, és küldök magyarázó rajzot a könnyebb megértéshez)
W=1/2*F*l=0,5*1*0,05=0,025J
0

Köszönöm szépen!
0