Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Hasonlóságok.-arányok

Főoldal » Középiskola » Matematika
2262
Két szabályos háromszög egy-egy oldalhosszának összege 20 cm. Számítsd ki a háromszögek oldalainak hosszát, ha területük aránya 4:9! Mekkora a rövidebb oldal hossza?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Ha területeik aránya λ²=4/9, akkor oldalaik aránya λ=2/3 az előző feladat alapján- Ha a kisebbik háromszög oldala x, akkor a nagyobbik oldala 20-x, így felírható ez az egyenlet:

x/(20-x)=2/3, ezt megoldod, megkapod a kisebbik oldalhosszt, abból pedig a nagyobbat ki tudod számolni.
1