Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Eredő erő

Főoldal » Középiskola » Fizika
1679
Egy 2 N és egy 5 N nagyságú erő hatásvonala 60 fokos szöget zár be egymással. Mennyi az eredő erő? Tudom, hogy paralelogramma módszerrel kéne, viszont oké megrajzolom viszont nem tudom a számítás menetét, kérem nagyon részletesen
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

5
Van egy háromszöged, aminek egyik oldala 2, a másik 5 egység hosszú, az általuk bezárt szög 60 fokos a harmadik oldal (a szöggel szembeni) a keresett eredő erő nagysága
Nos, erre a háromszögre kellene felírni a koszinusz tételt.
Ha nem boldogulsz, írjál vissza!
0

igen csináltam egy számolást derékszögű háromszöggel, viszont az alapján amit te is mondasz sin kéne számolni nem? Mert a szöggel szemközti befogó az ismeretlen, az átfogó 5 a szög melletti befogó meg 2, nos ezt kiszámoltam, de nem jött ki a 6,3 N ami a megoldás
Módosítva: 6 éve
0

Azt írtam fel, hogy sin60=X/5, amire kijött, hogy 4,33 ami fixen nem jó
0

Ha a 60 fokkal számolunk, akkor a két erő különbségét kapod, ami 4,36, ha az összegét, akkor a háromszöget kiegészítve paralelogrammává, a 60 fok helyett a 120 fokkal kell számolni (180⁰-60⁰=120⁰) Ha készítesz rajzot, ez jól szemléltethető.
Erre írjuk föl a koszinusztételt!
x²=2²+5²-2·2·5·cos120⁰=4+25-(20·(-0,5)=29+10=39
x²=39⇒6,24
(Gondolom a koszinusztételt tudod, a cos120⁰ pedid -0,5-el egyenlő. ezért lett +10)
0

miért 4,36, a különbség 5 N és 2 N között?
0