Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Számítsd ki

Főoldal » Általános iskola » Matematika
831
Vázold föl az 5 cm magas egyenes hasáb hálóját , számítsd ki a felszínét és térfogatát , ha alapja :
a, olyan téglalap , amelynek oldalai 3 cm 4,5 cm
b, olyan rombusz , amelynek két átlója 4,2 cm és 5,6 cm hosszú
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

1
A jelöléseim:
TA ..... Alap területe (a rombuszé és a téglalapé)
KA ..... Alap kerülete (a rombuszé)
M ..... Testmagasság (5 cm)
e, f ..... A rombusz átlói

a) A téglalap alapú hasáb:
A= 2TA+M*KA= 2*(3*4,5)+5*(2*(3+4,5))= 27+75 = 102 cm²
V= TA*M= 3*4,5*5= 67,5 cm³

b) A rombusz alapú hasáb:
V= TA*M =((4,2*5,6)/2)*5= 117,6 cm³
KA=√2,1²+2,8² = 3,5 cm
A= 2TA+M*KA= 41,02 cm²
0