Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matek felvételi feladat

Főoldal » Általános iskola » Matematika
6580
Karcsi szombaton a barátaival kerékpározott. Amikor megtették a tervezett út 40%-át, megálltak ebédelni. Ebéd után megtették a tervezett út 3/7-ed részét, és egy forráshoz értek, ahonnan már csak 6 km-t kellett kerékpározniuk, hogy a tervezett út végére érjenek.
Hány km-t kerékpároztak Karcsiék összesen? Írd le a számolás menetét!

Előre is köszi a válaszokat! :)
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

4
Tehát számoljunk szépen visszafelé. Akkor tudjuk, hogy 6 km az valaminek a 4/7-ed része (mert az előtt 3/7-ed részét tették meg). Tehát, ha a 6 km a 4/7-ed rész, akkor a 7/7-ed részt azaz az egészet úgy kapom meg, ha a hatot osztom 4-gyel (így kapom meg az 1/7-ed részt) majd szorzom héttel. Tehát 6:4=1,5. Ezt szorzom 7-tel, hogy megkapjam a 7/7-ed részt, tehát 1,5*7=10,5. Ez a teljes út 60%-a, mert ezt ebéd után tették meg (mint tudjuk az út 40%-át ebéd előtt tették meg). A leg egyszerűbben úgy kapom meg a teljes utat, ha ezt a számot (10,5) osztom 60-nal, így megkapom a teljes szám 1%-át, és ezt az 1%-ot megszorzom 100-al. Tehát 10,5:60=0,175. 0,175*100=17,5. Tehát a teljes út 17,5 kilométer volt. Ellenőrzés: 17,5:100*60=10,5. 10,5:7*4=6. Tehát helyes :D
1

A megoldókulcs szerint a végeredmény 35 km. Nem egészen értem a dolgot, mert nekem is az a logikus ahogy már előttem leírták. Viszont a megoldókulcs szerinti megoldás is érthető. A megoldókulcs szerint az összes megtett út X. Ebből: 0,4X+3/7X+6=X. Ebből valóban kijön a 35 km. Az is igaz, hogy ha kihagyjuk a fenti képletből a 0,4X-et akkor megintcsak 10,5-öt kapunk. Szóval nem egészen értem, hogy miért így van.
0

Délig megtették a teljes út 40%-át. Aztán a forrásig a teljes út 3/7-ed részét tették meg (nem pedig a fennmaradó rész 3/7-ét), majd maradt még 6 km.
Így az egyenlet a következő:
x*40%+x*3/7+6=x
Ha ezt rendezzük:
x=35 (km)
Tehát délig megtettünk 14 km-t, majd a forrásig tekertünk 15 km-t. Ez összesen 29 km tehát a célig még hátra van 6 km.
0

Út=x
Először megtették az út 40%-át ami 0,4
Az egész útból elvesszük a 0,4-et tehát
x-0,4
Majd megtették az út 3/7 részét
Azt is kivonjuk az egész útból szóval az egyenlet:
x-0,4*x-3/7=6 /*7
7x-2,8x-3x=42/összevonjuk
1,2x=42 /osztjuk 1,2x-el
X=35
0