Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

10.-es kémia (Hidroxi vegyületek és éterek)

Főoldal » Középiskola » Kémia
607
(reakcióegyenlet, keletkező vegyület neve):
1. metanol enyhe oxidációja formaldehiddé / metanolból dimetil-éter képződése
2. etanol enyhe oxidációja acetaldehiddé / etanol reakciója nátriummal
3. fenol reakciója vízzel / fenol reakciója nátrium-hidroxiddal
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

2
1)
CH3OH + CuO = Cu + HCOH + H2O

2 CH3OH (tömény kénsav jelenlétében) → CH3OCH3 + H2O

2)
C2H5OH + CuO = Cu + CH3CHO + H2O

2 C2H5OH + 2 Na → 2 C2H5ONa + H2

3)
C6H5OH + H2O ⇔ C6H5O- + H3O+

C6H5OH + NaOH = C6H5ONa + H2O
Módosítva: 6 éve
1

1)
CH3OH + CuO = Cu + HCOH + H2O

2 CH3OH (tömény kénsav jelenlétében) → CH3OCH3 + H2O

2)
C2H5OH + CuO = Cu + CH3CHO + H2O

2 C2H5OH + 2 Na → 2 C2H5ONa + H2

3)
C6H5OH + H2O ⇔ C6H5O- + H3O+

C6H5OH + NaOH = C6H5ONa + H2O
1