Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Fagyas

434
Mit kell tudnunk a fagyasrol??
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

1
Olvadás-fagyás
A különböző anyagok olvadáspontja (egyben fagyáspontja) nagyon különböző hőmérséklet lehet. A fémek közül az ólom viszonylag alacsony hőmérsékleten, már 327 °C-on olvad, míg a vas olvadáspontja 1536 °C. Érdekesség, hogy az arany és az ezüst ( 960 °C) is előbb olvad meg a vasnál. A fontosabb anyagok olvadáspontját és olvadáshőjét táblázatokban találhatjuk meg.
Érdemes az olvadás-fagyás folyamatát cukorral is tanulmányozni. Főzőpohárban (nagyon tiszta legyen!) melegítsünk kevés kristálycukrot. Jóval 100 °C fölött barnás, sűrű folyadékot kapunk (ez a karamell). Ezután rövid hűtés hatására a megolvadt cukor megfagy, szilárd cukorrá alakul vissza. (Nem lesz belőle ismét fehér kristálycukor!)
0