Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Fizikaháziban segítség

Főoldal » Középiskola » Fizika
1293
A földön öt tégla hever. Minden tégla 10 cm vastag és 4 kg tömegű. Mekkora munkát kell végezni az öt tégla egymásra rakásához?

Az már oké, hogy W = m*10*s, csak nem tudom egyfelől, hogy hogyan számoljam ki az s-t a 10 cm-es vastagságból, és hogy m most akkor simán 4 kg lesz-e, vagy mivel 5 tégla van, így kell 5-tel szorozni? A lényeg, hogy mennyi lesz itt m, és mennyi lesz s?
Előre is köszönöm a segítséget! :)
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
fizika, házi, munka
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

1
A kérdéseidre kapsz választ, ha végig gondolod a megoldás menetét!
Az első tégla a földön van, nem kell megemelni, tehát itt a munka végzés nulla, csak négy téglánál kell munkát (emelési munkát a fölírt képleted szerint alkalmazni) Az "s" pedig mindig változik.
Az első téglánál 0,1m-t kell emelni (a 0. tégla már a földön van) ⇒ tehát csak négy téglát kell mozgatni, emelni
A másodiknál:0,2m
A harmadiknál:0,3m
A negyediknél:0,4m
Összes munkavégzés:
Wö=m·g·0,1+m·g·0,2+m·g·0,3+m·g·0,4=m·g(0,1+0,2+0,3+0,4)=m·g·1=40Nm=40J
2