Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Kocka térfogat, felszín

Főoldal » Általános iskola » Matematika
2791
mekkora az 1cm, 2cm és 5cm élű kocka felszín és térfogat aránya?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

1
Az első kocka felszíne 6*1*1=6 cm², térfogata 1*1*1=1 cm³, a második kocka felszíne 6*2*2=24 cm², térfogata 2*2*2=8 cm³, a harmadik kocka felszíne 6*5*5=150 cm², térfogata 5*5*5=125 cm³, tehát a felszínek aránya 6:24:150, ami egyszerűsíthető 6-tal, így 1:4:25 lesz, térfogataik aránya 1:8:125. Azt a következtetést lehet levonni, hogy a kockák felszínének aránya megegyezik éleik négyzeteinek arányával, a térfogat pedig az élek köbének (harmadik hatványának) arányával.
0