Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Fizika 9. osztály

Főoldal » Középiskola » Fizika
3166
1. Végzünk-e fizikai értelemben munkát, ha egy bőröndöt álló helyzetben tartunk? Miért?

2. Végzünk-e fizikai értelemben munkát, ha egy táskát vízszintes úton állandó sebességgel viszünk? Miért?

3. Mekkora a munkája az egyenletes körmozgást végző testre ható erők eredőjének? Miért?

4. Mikor végzünk több munkát, ha a csomagot gyorsan, vagy ha lassan visszük fel az emeletre? Miért?

5. Egy 5 kg tömegű testet lassan, egyenletesen, 0,5 méter mélyre süllyesztünk. Mekkora munkát végzünk? Mekkora munkát végez a nehézségi erő?

6. Függőlegesen felfelé hajítunk egy kavicsot. Hogyan változik a kavics sebessége a mozgása során? Mikor végez a kavicson pozitív, illetve negatív munkát a nehézségi erő?

7. A teljesítmény eredeti mértékegysége a lóerő volt. 1 LE = 746 W. Becsüld meg, hogy egy bányaló 1 perc alatt hány kg szenet tudott a 12 méter magasan lévő bányakijárathoz húzni! Milyen tényezőket nem vettél figyelembe a becslés során?

8. Végzünk-e munkát vízszintes úton való sétálás közben? Miért fáradunk el?

9. Zuhanórepüléskor a ragadozó madár a szárnyait hátranyilazza, így akár 150 km/h sebességgel is mozoghat rövid ideig. Mekkora ekkor a nehézségi erő teljesítménye egy 3 kg tömegű madár esetében?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
sos, pls
-1
Középiskola / Fizika

Válaszok

1
1. Nem, mert nincs elmozdulás
2. Nem, mert az elmozdulás és az erő merőleges egymásra
3. Nulla, mert az eredő erő (Fcp) és az elmozdulás merőleges egymásra
4. Egyforma (a két esetben a teljesítmény különbözik)
5. Mindkét esetben 25J a munkavégzés, csak a mi munkánk negatív, a nehézségi erő munkája pozitív (emeléskor az előjelek felcserélődnek)
6. Egyenletesen csökken, majd a tetőponton nulla lesz az értéke eséskor pozitív, emelkedéskor negatív
7.-
8. Nem. (2. kérdés válasza részben) Azért fáradunk el, mert az izmok valóban végeznek "munkát" (összehúzódás-elernyedés) a járás során leküzdendő súrlódás miatt.
9. P=F·v=m·g·v=3·10·41,66=1250J/s=1250W=1,25KW
0