Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Oldat moralitása ?

Főoldal » Középiskola » Kémia
442
Répacukor (C₁₂H₂₂O₁₁) vizes oldatának fagyáspontja -0,500 °C
A) Mekkora az oldat ,moralitása,ha a víz ,oláris fagyáspontcsökennése 1,86 kg K/mol?
B) Hány bar az oldat ozmózis nyomása a fagyáspont hőmérsékleten,ha az oldat sűrűsége 1.006g/cm3 ? M(C₁₂H₂₂O₁₁)=342
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
A)
A fagyáspont csökkenés: 0,500 K

A fagyáspont csökkenés törvény alapján az oldat moLaLitása (2 darab L betűvel) vagy Raoult-koncentrációja (mol répacukor/kg víz koncentrációban) mB:

0,500 K = 1,86 (kg*K/mol) * mB

mB = 0,500 / 1,86 = 0,269 mol / kg

B)
a van't Hoff-törvény alapján az ozmózis nyomás:

π = cB * R * T

cB az oldat molaRitása (L-lel és R-rel a "gyönyörűség" kedvéért...) azaz mol/m3 koncentrációja:

cB (mol/m3) = mB (mol / kg) * sűrűség (kg/m3)

cB (mol/m3) = 0,269 (mol / kg) * 1006 (kg/m3) = 270,4 (mol / m3)

π = cB * R * T = 270,4 (mol / m3) * 8,314 (J/(mol * K) * 272,65 K

π = 612946 J/m3 = 612946 (N*m)/m3 = 612946 N/m2 = 612946 Pa

101325 Pa = 1 bar

Tehát az oldat ozmózis nyomása a fagyáspont hőmérsékleten 612946 / 101325 = 6 bar
1