Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Segitség

Főoldal » Középiskola » Matematika
430
A geometriai feladatokban (a háromszögszámításban) sokszor nem a szögekből kell oldalakat számolnunk, hanem oldalak arányából, azaz szögfüggvény értékekből, kell visszakeresnünk a szögek értékeit! A függvénytáblázatban külön táblázatokban vannak felsorolva az egyes szögfüggvény értékekhez tartozó szögek értékei, de ha lehet, inkább számológéppel számoljanak. A számológéppel való visszakereséshez a Shift + sin, cos, tan billentyűket használjuk. Nagyon fontos itt is, hogy fok üzemmódban (deg, d) legyen a gépünk!
A visszakeresést (a visszakereső függvényt) többféle képpen lehet jelölni:
arcsin = sin-1 (Shift +sin), arccos = cos-1 (Shift + cos), arctg = tg-1 (Shift +tan), arctg = tg-1
Lásunk egy néhány példát!
sin α = 0,5 ↔ α = sin-1 (0,5) = 300 (Shift +sin +0,5 +enter),
cos α = ↔ α = cos-1 () = 450 (Shift +cos + +enter),
tg α = ↔ α = tg-1 ( ) = 300 (Shift +tan + +enter),
ctg α = ↔ tg α = ↔ α = tg-1 () = 600 (Shift +tan + +enter)
Megjegyzés: Nevezetes szögek esetén visszakereséseknél is lehet használni a táblázatot.
Házi feladatok
1.) Ellenőrizzük le a táblázattal, hogy a visszakeresett szögek jók e!
2.) Keressük vissza az α –t a következő szögfüggvény értékekből!
sin α = ↔ α =
cos α = 0,5 ↔ α =
tg α = 1 ↔ α =
ctg α = ↔ α =
sin α = 0,25↔ α =
cos α = 0,75 ↔ α =
tg α = 3 ↔ α =
ctg α = ↔ α =
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Csatoltam képet.
0