Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Számítsuk ki az egyenesek metszéspontjának koordinátáit.

Főoldal » Középiskola » Matematika
1630
Számítsuk ki az "e" és "f" egyenesek metszéspontjának koordinátáit ha egyenleteik:
a,
e: y=-4
f: x-y=5

b,
e: y=x+1
f: y=3x+2

c,
e: x+3y=-2
f: y=(-x/3) +8
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
koordináta-geometria
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

2
Ezen típusú feladatoknál a két függvényt, mint egyenletrendszert kell megoldani. Ilyenkor három eset lehetséges:
1 kapsz egy értéket x és y-ra, ez lesz a metszéspont koordinátája
2 nincs megoldása az egyenlet rendszernek ⇒a két egyenes párhuzamos, tehát nincs metszéspont
3 az egyenletrendszernek végtelen sok megoldása van (minden x kielégíti az egyenletrendszert) (azonosság)⇒ a két egyenes egybeesik
Megoldások:
a) adjuk össze a két egyenletet
x=1
y=-4 (adva volt)
A metszéspont koordinátája(1,-4)
b) Vonjuk ki a 2. egyenletből az elsőt!
0=2·x+1⇒x=-1/2
y=-1/2+1=1/2
A metszéspont(-1/2,+1/2)
c)először szorozzuk meg a 2. egyenletet -3-al
ezt kapom:-3y=x-24
most ehhez az egyenlethez hozzáadom az elsőt
x=x-26⇒0≠-26⇒nics megoldás⇒a két egyenes párhuzamos
Módosítva: 6 éve
1

1