Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matek feladat 9.osztály

Főoldal » Középiskola » Matematika
358
képet csatoltam!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
matek, Matematika, 9.osztály
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

2
Csatoltam képet.
0

Legyen
a, b - a téglalap oldalai (a > b)
p = 20 - az 'a' oldalt
q = 10 - a 'b' oldalt módosító érték
T = a·b - a téglalap területe
a, b = ?

A két feltétel
(a + p)(b + q) = 2T
(a - p)(b - q) = T/3

A zárójeleket kibontva lesz két egyenletünk
A) ab + aq + pb + pq = 2T
B) ab - aq - bp + pq = T/3

Összeadva /A) + B)/
2ab + 2pq = 2T + T/3
2T + 2pq = 2T + T/3
2pq = T/3
T = 6pq
**********

Kivonva /A) - B)/
2aq + 2pb = 5T/3
aq + pb = 5T/6
A fenntebb meghatározott T-t behelyettesítve lesz
aq + pb = 5pq
A
b= T/a = 6pq/a
behelyettesítése majd rendezés után az
a²·q - 5pq·a + 6p²q = 0
másodfokú egyenletet kapjuk, ami q-val egyszerűsítve
a² - 5p·a + 6p² = 0
alakú lesz; ennek a gyökei
a₁ = 3p
a₂ = 2p

A hozzájuk tartozó 'b' értékek a
b = T/a = 6pq/a
kifejezésből
b₁ = 6pq/a₁ = 6pq/3p
b₁ = 2q
és
b₂ = 6pq/a₂ = 6pq/2p
b₂ = 3q
Így a két megoldás téglalap
3p×2q = 60×20
és
2p×3q = 40×30

Ellenőrzéssel el lehet dönteni, melyik megoldás felel meg a feltételeknek.
0