Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Kémia feladat - Tudna nekem valaki segíteni?

Főoldal » Középiskola » Kémia
540
Nem értem ezt a feladatot, pedig muszáj lenne tudnom. Légy szíves valaki magyarázza el! Minden választ köszönök!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
kémia, keményítő, glükóz
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
Az ezüst tükör próba reakció egyenlete:

A lényege, hogy ezüst-ammónium-hidroxid komplex reagál a glükóz molekula aldehid csoportjával:

R-CHO + 2Ag+ + 2OH- -> 2Ag + H2O + R-COOH

Tehát 1 mol glükóz 2 mol ezüstöt választ le.

glükóz móltömege (C6H12O6): 6*12+12+6*16=180 g/mol

ezüst atomtömege: 108 g/mol

180 g glükóz 2*108 g ezüstöt választ le.
180/216 g glükóz 1 g ezüstöt választ le.
1,349*180/216 g glükóz a megadott 1,349 g ezüstöt választja le.

10,0 cm3 hidrolizátum reagált, ebben van 1,349*180/216 = 1,12417 g glükóz.
Ha 10,0 cm3 hidrolizátumban 1,12417 g glükóz van, akkor
1 cm3 hidrolizátumban 0,112417 g glükóz van,
800 cm3 hidrolizátumban 800 * 0,112417 g= 89,93 g glükóz van.

A keményítő vízzel, sav jelenlétében glükózzá alakul:

(C6H10O5)n + H2O = n C6H12O6

1 mol keményítő tömege n*(6*12+10+5*16) = n * 162 gramm

1 mol keményítőből n mol glükóz keletkezik.
1 mol keményítőből n * 180 g glükóz keletkezik.
n *162 gramm keményítőből n * 180 g glükóz keletkezik.

Nekünk 100 gramm keményítőből 89,93 g glükóz keletkezett.
n * 180 g = 89,93 g
n=0,5

(n eredetileg egész szám, azt mutatja meg, hogy hány glükóz molekula kapcsolódik keményítő lánccá. Itt most csak egy arány számot jelöl, amiből kijön az elreagált keményítő mennyisége).

0,5 *162 gramm keményítőből 89,93 g glükóz keletkezett.

Elbomlott 81 gramm keményítő.

Tehát a keményítő 81 g *100 / 100 g = 81%-a alakult át.
Módosítva: 6 éve
2