Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Mechanika -nyomaték

Főoldal » Középiskola » Fizika
360
Az online oktatás alatt vettük ezt az anyagrészt, de én egy kicsit sem értem. Valaki elmagyarázná lépésről lépésre, hogy hogyan kell megoldani ezeket a feladatokat? Köszönöm! :)
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

1
2. feladat
Az F erőt bontsuk föl vízszintes (Fx) és függőleges (Fy) összetevőkre
Fx=F·cos60⁰
Fy=F·sin60⁰
Mivel Fx-nek nincs forgató nyomatéka, mert a hatásvonala átmegy a forgástengelyen (B pont), ezáltal az erőkarja nulla, tehát ezzel az erővel nem is kell számolni!
Csak az Fy-nak van forgató hatása, melynek az erőkarja I=3m
Számítási képlet: (A forgatónyomaték a "B" pontra)
MB=F·sin60⁰·l=5kN· 3 /2·3m=13kNm=13000Nm
0