Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Kémia házi

Főoldal » Középiskola » Kémia
364
A csatolt képeken található a feladat. Addig eljutottam, hogy felrajzoltam a kalibrációs egyenest, de utána nem értem, hogy mi a teendő.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
Írd fel a mért pontok alapján a kalibrációs egyenes egyenletét, határozd meg belőle a minta abszorbancia ismeretében a hígított minta koncentrációját, utána a hígítás ismeretében számold ki az ismeretlen minta koncentrációját.

Gondolom az 5 ml minta ugyanúgy 100 ml-re van hígítva, mint a standard oldatok, csak lemaradt az 1-es a 00,0 előtt.

1,605 / 7,5 az egyenes meredeksége, tengelymetszet 0,
mivel 1,605 abszorbancia változáshoz 7,5 mg/L koncentráció változás tartozik.

absz=(1,605/7,5) * x + 0

A hígított minta koncentrációja (x) = 0,439 * 7,5/ 1,605 = 2,0514 mg/L

20-szoros volt a hígítás, tehát 5 ml mintában 20 * 2,0514 mg azorubin volt, akkor 1 liter mintában 200-szor ennyi (mert 5*200=1000 ml = 1 liter): 20 * 200* 2,0514 mg = 8205,6 mg/L
Módosítva: 6 éve
1