Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Sziasztok valaki meg tudná ezt csinálni kérlek nagyon sürgős lenne :(

Főoldal » Általános iskola » Matematika
762
Számítsd ki a testek felszínét és térfogatát !
1. Kocka: a= 4 cm
2. Téglatest: a= 3 cm, b= 6 cm, c= 8 cm
3. Henger: r= 6 cm, M= 10 cm (M=a) Van olyan képlet, amelyikben "M" és van olyan is
amelyikben "a" szerepel.
4. Négyzet alapú gúla: a= 5 cm, M= 8 cm, Oldallap magasság(m) kiszámításához
Pitagorasz tétele kell!
5. Kúp: r= 9 cm, a= 12 cm, Test magasság (M) kiszámításához Pitagorasz
tétele kell !!
6. Gömb: r= 1,5 dm
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

2
⇒1. feladat
Kocka felszíne: A=6a²=6×4²=96 cm²
Kocka térfogata: V=a²=4³=64 cm³
2.feladat
Téglatest felszíne: A=2(ab+ac+bc)=180 cm²
Téglatest térfogata: V=abc=3×6×8=144 cm³
3.feladat
Henger felszíne: A=2r²π+2rm=346,08 cm²
Henger térfogata: V=r²πm=1130,4 cm³
4. feladat
Gúla felszíne: A=T+P=25+88,32=113,32 cm²
Gúla térfogata: V=(T×m)/3=(25×8)/3=66,666...cm³
T=5²=25 cm²
Oldallap magassága: 8²+2,5²=oldal magasságának a négyzetével
Így az oldallap magassága: 8,382 cm
Így a palást: 4×((5×8,382)/2)=88,32 cm²
5. feladat
A=r²π+rπa=593,46 cm²
V=(r²πm)/3=672,899 cm³
r²+m²=a²⇒9²+m²=12²⇒m=7,937 cm
6. feladat
Gömb felszíne: A=4r²π=28,26 dm²
Gömb térfogata: V=(4r³π)/3=4,5 dm³








0

Csatoltam képet.
-1