Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Kémia SOS

Főoldal » Középiskola » Kémia
642
A PB-gáz átlagos 50% propánt (C 3 H 8 ) és 50 % bután6 (C 4 H 10 ) tartalmaz. Mennyi hő
fejlődik 1 palacknyi (23 kg) gáz elégetésekor?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
Reakció egyenletek:

C3H8 + 5 O2 = 3 CO2 + 4 H2O (f)

2 C4H10 + 13 O2 = 8 CO2 + 10 H2O (f)

Mivel a feladat külön nem jelöli, folyékony víz keletkezését feltételezzük, hiszen a PB-gáz palack használatakor a vízpára kondenzál a melegített edény falán.

propán móltömege: 3*12+8=44 kg/kmol
bután móltömege: 4*12+10=58 kg/kmol

23 kg PB-gázból 0,5*23= 11,5 kg propán és 11,5 kg bután, ami
11,5/44 = 0,2614 kmol propán és 11,5/58 = 0,1928 kmol bután.

1 mol propánból 3 mol CO2 és 4 mol víz keletkezik.
1 kmol propánból 3 kmol CO2 és 4 kmol víz keletkezik.
0,2614 kmol propánból 3*0,2614 kmol CO2 és 4*0,2614 kmol víz keletkezik.

2 mol butánból 8 mol CO2 és 10 mol víz keletkezik.
2 kmol butánból 8 kmol CO2 és 10 kmol víz keletkezik.
0,1928 kmol butánból 4*0,1928 kmol CO2 és 5*0,1928 kmol víz keletkezik.

A hő fejlődés a két égési reakcióban keletkezett reakció hők összege.

A reakció hő a termékek képződéshőinek összege (szorozva a mólok számával) - a kiindulási anyagok képződés hőinek összege (az elemek, itt oxigén, képződés hője definíció szerint 0.)

függvény táblázat 280. oldal:
CO2 = -394 kJ/mol = -394 MJ/kmol
H2O (f) = -286 kJ/mol = -286 MJ/kmol

függvény táblázat 287. oldal:
propán: -105 kJ/mol = -105 MJ/kmol
bután: -144 kJ/mol = -144 MJ/kmol

A propán égetésekor felszabaduló hő:
3*0,2614*(-394) + 4*0,2614*(-286) - 0,2614 * (-105) = (- 308,9748) + (- 299,0416) - ( -27,447) = -580,5694 MJ

A bután égetésekor felszabaduló hő:
4*0,1928*(-394) + 5*0,1928*(-286) - 0,1928 * (-144) = (-303,8528) + (-275,704) - (-27,7632) =
- 551,7936 MJ

Tehát az 1 palack PB gáz elégetésekor (- 580,5694 MJ) + (- 551,7936 MJ) = -1132,363 MJ energia szabadul fel (ha kondenzált víz keletkezését feltételezzük).
Módosítva: 6 éve
1