Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Anyagmennyiség koncentráció számítás, nem értem a feladatot.

Főoldal » Középiskola » Kémia
1865
Sziasztok!
Gyakorlom a számítások, a feladatoknak meg van a megoldása is (noha én nem úgy gondolkodom, mint a könyv írója), de mégsem értem a feladat bizonyos pontjait.
Így szól:

30 cm^3 nátrium-karbonát-oldat 14,3 g Na2CO3 × 10 H2O-t tartalmaz.
[Ez a szorzásjel a két anyag között fogalmam sincs mit jelent... A nátrium-karbonát az oldott anyag, víz az oldószer, és ezt így jelöli?]
Mennyi az oldat koncentrációja mol/dm^3-ben kifejezve?

Megoldás(könyv szerint):
M(Na2CO3 × 10 H2O) = 106 g/mol + 180 g/mol = 286 g/mol
[A nátrium-karbonát moláris tömege nem 120 lenne? (2×30+12+3×16). Továbbra sem értem, miért szorzás áll közte és a víz között, hamár a moláris tömegüket összeadjuk. Ennek értelmében magának az oldatnak vesszük a moláris tömegét?]

14,3 g kristályos nátrium-karbonát = 14,3/286 = 0,05mol, ez megfelel ugyanennyi Na2CO3-nak.
[Ha már az oldott anyag anyagmennyiségét számolnánk, miért az oldat anyagmennyiségét vesszük? "Megfelel ugyanennyi..." mi felel meg? Nem azt számoltuk eredetileg? ]

A 30 cm^3 oldatban 0,05 mol só van, 1000 cm^3 oldatban 0,05×1000/30 = 1,67 mol/dm^3. Tehát ez az oldat koncentrációja.
[Ezt a részét már megértettem, noha a köbcm és köbdm ugyanannak tekinti, nem tudom miért.... és én csak 0,05/30-cal számolnék, mit keres itt az 1000 köbcenti?]

Remélem érthető, mit nem értek, örülnék, ha valaki megmagyarázná, de szívesen elfogadok más, helyes megoldásokat is, mert mint írtam, sosem aszerint kaptam meg a választ, mint a könyv módszerei.
Előre is köszönök minden fáradozást! :)
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
számítás, Oldatok, Koncentráció
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
A nátrium-karbonát kristályos anyag, a kristályrácsban 1 Na₂CO₃ mellett 10 H₂O van. Ezt hívják kristályvíznek. A jele a középre írt pont: Na₂CO₃ · 10 H₂O. Persze ez is összeadást jelent, csak a szorzás jelre hasonlít. (Mondjuk úgy lehet szorzásnak gondolni, hogy a nátrium-karbonátnak a 10-szerese a víz.)
Egyébként nem csak 10-es kristály van. Ha 32 fok alatt kristályosodik, akkor lesz ·10, ha 32 és 35 fok között, akkor ·7 (nagyon szűk tartomány, úgyhogy ilyen a természetben nincs is), 35 fok fölött pedig ·1. Ha hevítjük, akkor mindegyik elveszíti a vizet.

Nagyon sok anyag kristályosodásánál szerepel a kristályvíz, pl. timsó, vas-szulfát, vas-nitrát, stb.

Ebben a feladatban ezt a kristályos (és persze kristályvizes) nátrium-karbonátot oldjuk vízben.

A moláris tömege 2·23+12+3·16 = 106, elszámoltad.
A +180-at ugye így érted. Gondolom, a többi is már érthető, mert a kristályvíz nem az oldószer, hanem a kristály része. Az oldatban viszont már nincs kristályvíz, ezért kell levonni. Ezt a "levonást" mondja úgy, hogy a kiszámolt 0,05 mol Na₂CO₃ · 10 H₂O megfelel 0,05 mol Na₂CO₃-nak.

Nem tekinti ugyanannak a cm³ és dm³-t. Kiszámolta, hogy 1 dm³-ben (vagyis 1000 cm³-ben) van 1,67 mol, ezért a sűrűség 1,67 mol/dm³. Azért jött be az 1000, hogy mol/dm³-ben jöjjön ki a megoldás.
0